Znate li kako da procijenite vlastiti rizik od poplava?

Znate li kako da procijenite vlastiti rizik od poplava?

Poplava može da se desi  bilo kome i bilo gdje! To je činjenica koje moramo biti svjesni. Ipak, postoji nekoliko načina pomoću kojih možete samostalno i neformalno procijeniti vlastiti rizik od poplava.

Sami možete sakupiti određene informacije i provjeriti  izloženosti opasnosti od poplava za lokacije na kojima živite i radite provjeravanjem mapa opasnosti i mapa rizika od poplava . Takođe možete da stupite u kontakt  sa nadležnim odjeljenjem Civilne zaštite koje se bavi procjenom ugroženosti od elementarnih nepogoda, pogledate urabanističke i mape prostornog planiranja. Naravno, možete angažovati i stručnjake koji će napraviti procjenu rizika.

Ukoliko postoje mape opasnosti od poplava za područje od interesa, one daju najbolji uvid u to da li se nalazite u zoni opasnosti i u kojoj zoni opasnosti, odnosno vjerovatnoću pojavljivanja poplave na području koje vas interesuje.

 Više detalja o tome šta su i čemu služe „Mape opasnosti od poplava“ možete pogledati OVDJE.

Ukoliko postoje mape rizika od poplava za područje koje vas zanima, one će poslužiti da sami procijenite zonu ugroženosti, jer daju uvid u to koja područja se posmatraju kao najugroženija po određenim parameterima, te prioritentna za djelovanje u slučaju poplava.

Više detalja o tome šta su i čemu služe „Mape rizika od poplava“ možete pogledati OVDJE.

Sve dodatne informacije, koje možete prikupiti o lokaciji od interesa, o predhodnim poplavama, o mjerama zaštite od poplava, iskustvima drugih stanovnika ugroženih područja i slično, biće korisne za odabir adekvatnih mjera koje možete preduzeti za zaštitu i ublažavanje štetnih posljedica od poplava, za svoje domaćinstvo, poljoprivredno imanje ili poslovne objekte ukoliko vam prijeti opasanost.

Za više informacija o mogućnostima zaštite i reagovanja pogledajte “Praktični vodič – Kako se pripremiti i kako postupati prije poplave”.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *