Mikan: Bujica je bila snažna!

Jedno od domaćinstava koje je tokom poplava 2014. godine u Oštroj Luci pretrpilo najveće štete je imanje pukovnika u penziji, Vase Mikana. Stambeni prostor njegove kuće je ostao netaknut, kako je objekat dosta izdignut u odnosu na vodostaj rijeke Sane, ali i na samo tlo. Ipak, garaža i podrum nisu izdržali nalet snažne bujice. Kako je sve to izgledalo, čika Vaso je nastojao da nam što više približi.

“To je bilo ujutro rano. Ustao sam i vidim kako se izliva voda na put, tamo gdje je onaj grm (pokazuje na nekih 30ak metara od njegove kuće)  i govorim supruzi da idem dole zaštititi bunar, ako slučajno voda dođe do naše kuće da ga ne poplavi. Nisam ni 15 minuta nanosio pijesak oko bunara, ona je već izlila i ovdje na put i krenula ka kući. Takvom brzinom je išla da sam odmah krenuo da štitim garažu, jer sam vidio da se neće skoro zaustaviti. Neku dasku sam postavio na ulaz i malo je zatrpao pijeskom. Vreće sa cementom, koje sam imao u garaži, sam, takođe, poredao uz tu dasku. Već kad je prešla dasku i počela ulaziti u garažu, ja sam pobjegao gore na sprat.”

Poplavljenih stambenih objekata, osim pukovnikove kuće, u Oštroj Luci nije bilo.

“Voda je tu na putu ispred garaže bila 1,3 metra, a u garaži 80 centimetara. U nekoliko navrata su me kontaktirali u vezi evakuacije, zvao me i načelnik opštine, ali sam sve mislio da neće to biti toliko opasno. Htjeli su i čamcem da me evakuišu, ali sam im rekao da ne pokušavaju. Bujica je bila snažna. Matica rijeke nije više išla svojim koritom, već je prolazila pored moje kuće. Iza kuće je podigla i zarotirala cisternu za plinsko grijanje koja je oko 700 kg teška. Nakon toga je otrgla cisternu sa crijeva kojim je povezana sa grijnim mehanizmom kuće i cisterna je odplivala dole niz polje. Vrata od garaže, koja su ostala otvorena dok sam postavljao dasku, voda je podigla, skinula sa šarki i odnijela nizvodno u Ališiće, nekih dva-tri kilometra odavde, u granje. Cisterna se, takođe, zaglavila u neko granje.”

“Bilo je i ranije poplava koje se izliju do auta tu ispred kuće, ali nikada u garažu. Tada sam ostao bez vode za piće. Ali struje sam imao.”

Kako kaže, najviše žali za saćem i pčelama.

“Nakon što se voda povukla, veliku štetu sam imao u garaži i na autu. Sva elektronika je stradala, pa sam to mijenjao. Košnice je, takođe, voda odnijela u neko šiblje. Kada sam ih našao i otvorio, pčele su bile skupljene u samom vrhu košnice. Većina ih je preživjela. Nakon toga sam ih prevezao nazad do kuće, uz pomoć prijatelja i njegovih konjskih kola. Košnice i saće su bili potpuno uništeni.”

Oko čišćenja domaćinstva mu je pomagala porodica, a danas se kuća Vase Mikana nalazi u stanju u kojem je bila i prije poplava.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *