Katastar klizišta predstavlja značajan i neophodan projekat, koji je potrebno uspostaviti u svim opštinama na teritoriji Republike Srpske, gdje će se podaci o klizištima i nestabilnim padinama sistematski i svakodnevno pratiti i ažurirati.

Republički zavod za geološka istraživanja Republike Srpske formirao je i svakodnevno puni digitalnu GIS bazu podataka-katastar klizišta prema Programu za izradu katastra klizišta i nestabilnih padina na teritoriji Republike Srpske.

Katastar klizišta omogućava kontinuirano praćenje procesa klizanja, pravovremeno reagovanje i obezbjeđivanje neophodnih informacija koje su od velikog značaja planerima investitorima, projektantima i graditeljima.

Kako su klizišta prirodna pojava koja se stalno obnavljaju opštine koje imaju ovaj problem trebale bi da imaju inženjerskogeološke karte koje su redovno ažurirane s podacima o novim klizištima. Svako klizište trebalo bi da ima svoj katastarski list koji se sastoji od položaja klizišta, osnovnih elemenata klizišta, uzorke klizanja, model klizanja te nastale štete i sanaciju terena.

 

Izvor: Brošura “Kako živjeti sa klizištima”, Geološki zavod Republike Srpske

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *