Socio-ekonomske posljedice klizišta

Socio-ekonomske posljedice klizišta osim novčane, odnosno finansijske štete na koju većina ljudi pomisli, podrazumjevaju i psihološki aspekt koji se manifestuje kao strah za budućnost i za nastavak života na određenoj lokaciji.

Ove posljedice se mogu podijeliti na dvije kategorije:

Ekonomske posljedice, koje se odnose na materijalne gubitke i oštećenja i sredstva koja su potrebna za evakuaciju, sanaciju klizišta i popravku oštećenih objekata i eventualne troškove raseljavanja stanovništva.

Socijalne posljedice, koje se odnose na gubitak života, mentalno i psihičko zdravlje ljudi, još veću ugroženost ranjivih kategorija (prije svega djece, žena, starih, bolesnih i dr.), otežan rad školskih i zdravstvenih institucija, raseljavanje, egzistencijalne probleme i dodatni uticaj na budžet svakog domaćinstva itd.

Generalno, građani koji su pogođeni klizištima gube osjećaj sigurnosti, te se javlja strah za budućnost, kao i strah šta će nova pomjeranja tla donijeti sa sobom.

Često se mijenja stav prema nadležnim institucijama, gubi se povjerenje i sve je veće nezadovoljstvo građana te smatraju da je nedovoljna pomoć koju im pruža lokalna zajednica i viši nivoi vlasti, što za posljedicu često utiče na stres i zdravlje građana.

 

Izvor: Brošura “Kako živjeti sa klizištima”, Geološki zavod Republike Srpske

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *