Procijenite svoj rizik od poplava

Činjenica je da su svi poslovni subjekti izloženi potencijalnoj opasnosti od poplava, čak i ako se poslovni objekti ne nalaze u blizini rijeka, postoji mogućnost da budu poplavljeni vodom iz kanalizacijskih odvoda ili podzemnim vodama.

Preliminarnu procjenu rizika od poplava možete sami uraditi prikupljanjem dostupnih informacija. Da li je lokacija od interesa izložena riziku od poplava i koje vrste poplava prijete poslovanju, možete da provjerite na mapama opasnosti i mapama rizika od poplava za dato područje.

Dodatne informacije o izloženosti i rizicima od poplava možete provjeriti i kod relevantnih institucija poput civilne zaštite, opštinskih odjeljenja i sl., ili možete da angažujete stručnjake koji će napraviti procjenu rizika.

Poslovanje može biti ugroženo od poplava, ukoliko se:

• Lokacija nalazi u zoni opasnosti, odnosno na mapi rizika od poplava;
• Poplave su se već pojavljivale na datom području;
• Postoji zabrinutost u lokalnoj zajednici od opasnosti od poplava.

Ukoliko ste utvrdili da se nalazite u zoni opasnosti od poplava, za odabir adekvatnih mjera zaštite neophodno je procijeniti i sljedeće:

• Dubinu vode koju očekujete u poslovnim objektima;
• Vjerovatnoću pojave poplave, povratni period poplave;
• Vrijeme trajanje poplave;
• Početak poplave, odnosno vrijeme za koje poplavna voda može da nađe put od svoga izvora do samog objekta.

Trebate razmisliti i o načinima upozorenja od poplava, da li su sredstva upozorenja dostupna u zoni poslovnog objekta i da li znate kako možete dobiti upozorenje?

Upozorenja za poplave možete da primite na razne nacine – putem sirene za opasnost, informacijama na radiju, televiziji i internetu, putem telefona i drugih sredstava kominkacije, kao i od službenih lica.

Ukoliko se nalazite u zoni koja je van dometa nekih zvaničnih upozorenja, trebate razmisliti o vlastitom sistemu upozorenja.

Kao sistem ranog upozoravanja i pracenja informacija o vodostaju na rijekama možete koristiti SOS 121 mobilnu aplikaciju ili posjetiti internet stranicu, kako biste dobili informacije za vašu regiju.

Izvor: poplave.org

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *