Prijedor ne pamti niži nivo Sane: Vodostaj ni do koljena

Prijedor ne pamti niži nivo Sane: Vodostaj ni do koljena

Još tri centimetra u minus i Sana će biti – nikad plića. A i to će još malo, jer meteorolozi kažu da kiše neće biti. Vodomjer pokazuje 18 ispod nule. Onima koji se u crno-bijelu letvicu sa brojevima baš i ne razumiju, evo lakšeg objašnjenja.

Koliko je Sana, zapravo, plitka, najbolje se vidi na poznatom prijedorskom kupalištu Žeger. Sa jedne na drugu obalu može da se pređe, a da se, ni u jednom trenutku, ne pokvase koljena.

Doduše, ovdje se, ionako, većinom izležavalo na sedrama, ali ni one više nisu pod vodom. Plića voda, realno, može da bude prljavija, zbog čega nadležne službe svakodnevno prate stanje. Na Kićinom brodu i Ušću kod trafoa i nije najčistije.

“S obzirom na to da su vrijednosti i dalje blago povišene, sa epidemiološke strane i kao ljekar savjetujem kupanje na vlastitu odgovornost. Takođe smo uzeli uzorak na kupalištu Žeger i rezultati su na tom mjestu – u redu”, kaže Milica Otković, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor.

Sve je, zasad, u redu i što se ribljeg fonda tiče. Ribari kažu da nizak vodostaj i visoke temprature ne bi trebalo da naprave veće probleme.

“Riba sada sebi traži brži protok vode, brzake. Gdje ima malo dubine, tu ima i više kiseonika, pa je tu i više koncentrisana”, rekao je Milan Balaban, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Prijedor.

U isto vrijeme, nadležni su koncentrisani na kvalitet vode za piće, koji bi niskim vodostajem mogao da bude ugrožen u količinskom i higijenskom smislu. Sve se redovno kontroliše, jer je dio prijedorskih bunara, iz kojih se grad snabdijeva vodom, direktno vezan za rijeku.

“Takođe, i deficit vode u podzemlju podrazumijeva nedostatak vode i presušivanje izvorišta, koje mogu da imaju ekološke posljedice, ali i one koje se odražvaju na poljoprivredu, s obzirom na sušu, a tu su ekološke i ekonomske štete koje nastaju u ovoj situaciji”, kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite.

Svi se, ipak, nadaju da ih neće biti. Zato ima dosta šipražja i žabokrečine u vodi, pa bi oni koji idu na kupanje trebalo da pripaze kud gaze.

Izvor: ATV BL

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *