Prezentacija rezultata projekta FloodLife i pokazna vježba spasavanja na vodi

Prezentacija rezultata projekta FloodLife i pokazna vježba spasavanja na vodi

Prezentacija rezultata projekta FloodLife i velika pokazna vježba spasavanja na vodi održaće se sutra, 15. septembra 2017. godine, sa početkom u 12:00 časova, u Rafting klubu “Kanjon” u Karanovcu.

Prisutnima će se pozdravnim govorom obratiti ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini i Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Nakon prezentacije rezultata projekta, održaće se pokazna vježba, odnosno simulacija potrage i spasavanja iz poplave, u kojoj će učestvovati 30 pripadnika lokalnih civilnih zaštita Banje Luke, Čelinca, Oštre Luke i Prijedora i volonteri.

Svi učesnici su prošli obuku u Trening centru za potragu i spasavanje na vodama (Search and Rescue Training Centre – SaR) “Kanjon”

Kroz simulaciju komunikacije između stanovništva i operatera civilne zaštite, biće predstavljene mogućnosti koje pruža mobilna aplikacija “SOS”, čija je osnovna funkcija rano upozoravanje u cilju spašavanja života i imovine tokom vanrednih situacija i komunikacija s nadležnim institucijama.

U okviru ovog događaja ambasador Wigemark će predstavnicima partnerskih opština svečano uručiti opremu za spasavanje, koja uključuje 18 kompleta lične opreme i tri čamca, dok će se SaR trening centru uručiti profesionalna oprema. Zamjenik gradonačelnika Banjaluke, g. Amidžić će polaznicima dodijeliti sertifikate o položenoj obuci.

Kroz projekat FloodLife u formiranje SaR trening centra uloženo je 10.000,00 KM, dok se u opremu za spasavanje i komunikaciju za potrebe trening centra i partnerskih opština uloženo više od 100.000,00 KM.

Osnovni cilj projakta FloodLife je jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Projekat provodi NVO Exit Centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, opštinama Banjaluka, Čelinac, Oštra Luka i Prijedor, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac.

Izvor: poplave.org

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *