Poziv za pomoć – 121

Važni brojevi telefona tokom vanrednih situacija

U slučaju da uočite bilo koju vrstu opasnosti koja može ugroziti ljude, životnu sredinu, materijalna ili kulturna dobra pozovite broj za pomoć 121.

Republički operativno-komunikativni centar i područni operativno-komunikativni centri djeluju u okviru Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Operativno-komunikativni centar opštine, odnosno grada je u okviru štaba za vanredne situacije opštine, odnosno grada.

Područni operativno-komunikativni centri povezuju se međusobno i sa drugim opertivno-komunikativnim centrima u RS, a Republički operativno-komunikativni centar RS preuzima i obrađuje dobijene podatke iz zemlje i inostranstva.

Operativno-komunikativni centar pozive prima na broj za hitne situacije 121, obrađuje ih i prosljeđuje profesionalnim, hitnim i drugim službama za zaštitu i spasavanje.

Zato kad pozovete broj 121 pripremite se da odgovorite na sljedeća pitanja kako bi pružili što relevantnije informacije operateru koji treba da vam pošalje pomoć:

  • Predstavite se
  • Objasnite šta se dogodilo
  • Objasnite gdje se dogodilo
  • Objasnite kada se dogodilo
  • Navedite broj unesrećenih
  • Objasnite kakvu pomoć tražite

EVROPSKI BROJ ZA HITNE SLUČAJEVE – 112

Ukoliko ste zapamtili broj za vanredne situacije u našoj zemlji – 121, neće vam biti teško da zapamtite broj koji se u istim situacijama koristi u 28 zemalja Evrope.

Povećano kretanje Evropljana koji se kreću iz jedne zemlje u drugu doveo je do ideje uvođenja jedinstvenog broja za hitne situacije, kako bi se izbjegla potreba da se pamti mnoštvo različitih brojeva. Ukoliko koristite mobilni telefon, a nađete se izvan signala vaše mreže, u vanrednoj situaciji, pozovite 112 i vaš telefon će tražiti bilo koju postojeću mrežu na mjestu gdje se nalazite. Broj je takođe dostupan i iz mreže fiksne telefonije. Broj je dostupan 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici, a putem njega možete doći do policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći. To je jedini broj koji trebate znati kada putujete van zemlje.

 

 

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *