Olujni vjetar obarao drveće u Hrvatskoj, jedna osoba poginula na moru (VIDEO)

Olujni vjetar obarao drveće u Hrvatskoj, jedna osoba poginula na moru (VIDEO)

Olujni vjetar doslovce je čupao stabla u Zagrebu i Istri juče poslijepodne, a snažan pljusak poplavio je brojne ulice i domaćinstva širom zemlje. Poljoprivrednici predviđaju da će štete od grada biti nenadoknadive…

Žestoko olujno nevrijeme u poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje zahvatilo je gotovo cijelu zemlju, a šteta koju je nanijelo tek će se zbrajati.

Uz veliku štetu koja je nastala, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje potvrdila je da se oko 18.30 sati u uvali Pušća kod Omišlja na Krku zbog jakog vjetra i valova prevrnula brodica u kojoj su bile dvije osobe. Jedna je uspjela otplivati do obale, a druga se utopila. Riječ je o muškarcu B. S. (65) iz Rijeke.

U Zagrebu je u samo jedan sat temperatura pala za desetak stepeni. Poplavljeni su brojni podrumi, najviše u Novom Zagrebu gdje je na terenu bilo 15 vatrogasnih ekipa. Ukupno su vatrogasci imali 60-ak intervencija. U parku u zagrebačkom Sigetu i malo dalje od osnovne škole vjetar je srušio više stabala. Kod Arena centra poplavio je prolaz ispod nadvožnjaka. Vukomerec je takođe bio prepun vodenih blokada. Poplavila je i ulica u naselju Sveta Klara.

Nevrijeme s gradom veličine lješnjaka pogodilo je Virovitičko-podravsku županiju, a najviše mjesto Donje Predrijevo u opštini Zdenci. Poljoprivrednici predviđaju da će štete od grada biti nenadoknadive.

Županijski centar 112 Čakovec javio je kako je u večernjim satima Međimurje zahvatilo jako nevrijeme zbog čega je na više saobraćajnica bilo otežano kretanje zbog drveća i slomljenih grana koje je palo na njih.

– Kratko je bila zatvorena i Sajmišna ulica u Čakovcu jer je zbog obilne kiše bio poplavljen podvožnjak – objavio je ŽC 112 Čakovec.

U Sisku vjetar je iščupao stabla koja su padala po ulicama i oštetila nekoliko automobila.

Vatrogasne službe u Osijeku primile su mnoštvo dojava o poplavljenim podrumima i drveću na cestama. Dio grada ostao je bez struje. U pojedinim prigradskim naseljima probleme je stvarala nakupljena voda na cestama.

Dežurna služba 112 javila je da je Darda u Baranji ostala bez struje, a olujni vjetar srušio je lipu u Bednji kod župne Crkve.

Županijski centar 112 Slavonski Brod zaprimio je u nedjelju 117 poziva, od čega je 48 poziva bilo prema dežurnim službama.

– Juče su vatrogasci JVP Nove Gradiške imali jednu intervenciju uklanjanja grane koja je pala na parkirano vozilo, a DVD Sibinj i DVD Podcrkavlja imali po jednu tehničku intervenciju uklanjanja srušenog stabla. Sinoć od 20 do 05:50 sati bez električne energije bila su naselja Sikirevci, Gundinci i Kruševica, a od 18:20 sati do 22:16 sati zbog kvara bez električne energije bio je dio opštine Staro Petrovo Selo, Nova Kapela i Lužani – saopštio je ŽC 112 Slavonski Brod.

Jako nevrijeme pogodilo je i Istru.

Kako ja javio Županijski centar 112 Pazin, zbog olujnog nevremena koje je u poslijepodnevnim satima nedjelje zahvatilo istarsko poluostrvo zaprimili su najviše poziva za pomoć ili intervenciju s područja Poreča, zatim Pazina, Buzeta i Labina.

– Uglavnom se radilo o padu stabala odnosno grana na prometnice ili automobile, te nestanka električne energije na zahvaćenim područjima. Sve interventne službe (Vatrogasci, Istarske ceste, djelatnici HEP-a) su bile na terenu radi otklanjanja posljedica olujnog nevremena. Ozlijeđenih osoba srećom nije bilo – saopštio je centar 112 Pazin.

U svega dva sata, od 16 pa do 18 sati, upućeno je više od 100 poziva centru 112, vatrogasci su odradili preko 20 intervencija. Najviše se radilo o slomljenim stablima.

– Ljudi su bježali, bila je panika – rekao je jedan očevidac za Dnevnik.hr.

– Bile su tri intervencije s granama koje su pale na vozila. U jednom vozilu su bili priklješteni jedna gospođa i dvoje djece ali su stigli izaći prije nego smo došli. Bilo je sedam intervencija sa stablima koja su pala na prometnice i ugrozila promet – rekao je vatrogasac Damir Laković.

Oluja je oko 20.30 sati pogodila Zadar. Kiša je potopila ulice i ispraznila grad. Izazvala je niz problema na Poluotoku, pogotovo na rivi. Kiša je napravila i bujice po Varošu i gradskim ulicama.

Nevrijeme je najavio i Meteoalarm koji je za područje Zagreba i Slavonije izdao narančasto upozorenje.

 

Izvor: www.24sata.hr

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *