Održane radionice “Živjeti sa poplavama” u Banja Luci

Održane radionice “Živjeti sa poplavama” u Banja Luci

Radionica “Živjeti sa poplavama” na kojoj su predstavljeni ciljevi i značaj projekta FloodLife, odnosno značaj podizanja građanske svijesti i odgovornosti u odgovoru na prirodne nepogode na opštem i lokalnom nivou, održane su 03. i 04.10.2017   u Banjaluci .

Građani i predstavnici lokalne zajednice učestvovali su u interaktivnoj prezentaciji projekta FloodLife i detaljno se upoznali sa prednostima koje im on pruža. Predstavljeni su ciljevi projekta, web stranica poplave.org, mobilna aplikacija SOS 121, praktični vodiči, a kroz edukativni kviz ocijenjen je i opšti stepen znanja i  spremnosti na poplave.

Osim stanovnika Banja Luke , radionici su prisustvovali predstavnici lokalne zajednice, opštine, Doma zdravlja, policije i vatrogasaca.

Na radionici je posebno naglašen aspekt pravovremenog edukovanja i građanske spremnosti da pomognu sebi, ali i drugima u slučaju potrebe, kao i veliki značaj aktivizma kroz volonterski rad.

Najveći broj informacija o postupanju prije, u toku i poslije poplava sakupljen je u formi praktičnih vodiča koji su tematski podijeljeni i nude najširi spektar savjeta za stanovnike urbanih i ruralnih sredina, poslovne subjekte, savjete prilikom odbrane od poplava, evakuaciji i oporavku.

– Svrha i cilj naših vodiča je informisanost. Prilikom kreiranja sadržaja trudili smo se da obuhvatimo sve aspekte vrlo kompleksne problematike borbe sa poplavama i da ponudimo na jednom mjestu praktične savjete kako postupati u takvoj situaciji. Ponudili smo smjernice, a svako treba od datih informacija da uzme i na najbolji način u svoj život integriše ono što mu je potrebno. Sa svakom osobom više koja pročita jedan ili sve vodiče mi zapravo radimo na prevenciji, pripremi i boljoj spremnosti na poplave, a tako zapravo mijenjamo društvenu svijest nabolje – rekla je Tanja Vlatković tokom predstavljanja vodiča.

Ona se dotakla problematike stambene gradnje u rizičnim područjima, važnosti ulaganja u mjere prevencije radije nego u saniranje šteta, zaštite domaćinstva i gazdinstva, značaja kreiranja porodičnog plana u slučaju poplave, postupanja u toku i poslije poplave i drugih značajnih dijelova ovih publikacija.

– Ovi vodiči takođe služe da pošalju jasnu poruku svima da neko brine, vodi računa i da mu je stalo do opšte dobrobiti društva – istakla je Tanja.

O tome koliko su značajne prednosti informacionih tehnologija posebno su naglasili je Željka Gajić  Exit centra predstavljajući web stranicu www.poplave.org i mobilnu aplikaciju SOS 121.

– Pravovremena informacija može da spasi živote, spriječi ili značajno umanji štetu. Zbog toga su kreirani moderni kanali komunikacije koji služe kao sistem ranog upozoravanja na poplave i druge nepogode. Portal nudi pregršt informacija o poplavama, klimatskim promjenama, vijesti i lične priče ljudi koji su nažalost direktno pogođeni poplavama. Kako je komunikacija jedan od najznačajnih alata u borbi sa poplavama i spasavanju života mobilna aplikacija je još jedan način na koji građani mogu da se obrate nadležnim službama, budu u kontaktu sa bliskim osobama, pozovu pomoć i dobiju obavještenja i važne vijesti putem svog pametnog telefona – rekla je ona.

Kao važan dio projekta FloodLife naglašeno je i otvaranje Trening centra za potragu i spasavanje na vodi u kanjonu rijeke Vrbas, gdje će biti provođena obuka spasilaca za odgovor na poplave po najmodernijim programima i u najsavremenijem trening centru ovog tipa u BiH.

Neki od prijedloga stanovnika za povećanje spremnosti za odbranu od poplava na lokalnom nivou su uređenje korita i obale rijeke Sane i veća saradnja sa lokalnim vlastima, rad na podizanju svijesti o poplavama, izgradnja nasipa u kritičnim zonama,  više opreme i volontera, kao i veći broj ovakvih radionica.

Izvor: poplave.org

Podijelite sa prijateljima!

Comments are closed.