Održana radionica “Živjeti sa poplavama” u Oštroj Luci

Održana radionica “Živjeti sa poplavama” u Oštroj Luci

Radionica “Živjeti sa poplavama” na kojoj su predstavljeni ciljevi i značaj projekta FloodLife, odnosno značaj podizanja građanske svijesti i odgovornosti u odgovoru na prirodne nepogode na opštem i lokalnom nivou, održana je 30. juna u Oštroj Luci.

Građani i predstavnici lokalne zajednice učestvovali su u interaktivnoj prezentaciji projekta FloodLife i detaljno se upoznali sa prednostima koje im on pruža. Predstavljeni su ciljevi projekta, web stranica poplave.org, mobilna aplikacija SOS 121, praktični vodiči, a kroz edukativni kviz ocijenjen je i opšti stepen znanja i  spremnosti na poplave.

Osim stanovnika Oštre Luke, radionici su prisustvovali predstavnici lokalne zajednice, opštine, Doma zdravlja, policije i vatrogasaca.

– Nažalost, stanovnici Oštre Luke iz prve ruke znaju šta znači suočiti se s poplavama i koliko je važno efikasno odgovoriti na poplave. U majskim poplavama 2014. godine naša opština pretrpjela je štetu veću od 600.000 KM, ali na veliku sreću nije bilo ljudskih žrtava. Osim kroz jačanje sporednih lokalnih institucija, konkretno nadležnih službi kroz nabavljanje nove opreme, u cilju što bolje pripremljenosti za slučaj da se poplave ponove, opština je uzela aktivno učešće u projektu FloodLife kako bi i stanovnici i lokalna vlast bili informisani, edukovani i spremniji na poplave“, rekao je u pozdravnom govoru Dalibor Ljuboja, predstavnik opštine Oštra Luka.

Na radionici je posebno naglašen aspekt pravovremenog edukovanja i građanske spremnosti da pomognu sebi, ali i drugima u slučaju potrebe, kao i veliki značaj aktivizma kroz volonterski rad.

Najveći broj informacija o postupanju prije, u toku i poslije poplava sakupljen je u formi praktičnih vodiča koji su tematski podijeljeni i nude najširi spektar savjeta za stanovnike urbanih i ruralnih sredina, poslovne subjekte, savjete prilikom odbrane od poplava, evakuaciji i oporavku.

– Svrha i cilj naših vodiča je informisanost. Prilikom kreiranja sadržaja trudili smo se da obuhvatimo sve aspekte vrlo kompleksne problematike borbe sa poplavama i da ponudimo na jednom mjestu praktične savjete kako postupati u takvoj situaciji. Ponudili smo smjernice, a svako treba od datih informacija da uzme i na najbolji način u svoj život integriše ono što mu je potrebno. Sa svakom osobom više koja pročita jedan ili sve vodiče mi zapravo radimo na prevenciji, pripremi i boljoj spremnosti na poplave, a tako zapravo mijenjamo društvenu svijest nabolje – rekla je Tanja Milešević tokom predstavljanja vodiča.

Ona se dotakla problematike stambene gradnje u rizičnim područjima, važnosti ulaganja u mjere prevencije radije nego u saniranje šteta, zaštite domaćinstva i gazdinstva, značaja kreiranja porodičnog plana u slučaju poplave, postupanja u toku i poslije poplave i drugih značajnih dijelova ovih publikacija.

– Ovi vodiči takođe služe da pošalju jasnu poruku svima da neko brine, vodi računa i da mu je stalo do opšte dobrobiti društva – istakla je Tanja.

O tome koliko su značajne prednosti informacionih tehnologija govorila je Željka Gajić iz Exit centra predstavljajući web stranicu www.poplave.org i mobilnu aplikaciju SOS 121.

– Pravovremena informacija može da spasi živote, spriječi ili značajno umanji štetu. Zbog toga su kreirani moderni kanali komunikacije koji služe kao sistem ranog upozoravanja na poplave i druge nepogode. Portal nudi pregršt informacija o poplavama, klimatskim promjenama, vijesti i lične priče ljudi koji su nažalost direktno pogođeni poplavama. Kako je komunikacija jedan od najznačajnih alata u borbi sa poplavama i spasavanju života mobilna aplikacija je još jedan način na koji građani mogu da se obrate nadležnim službama, budu u kontaktu sa bliskim osobama, pozovu pomoć i dobiju obavještenja i važne vijesti putem svog pametnog telefona – rekla je ona.

Kao važan dio projekta FloodLife naglašeno je i otvaranje Trening centra za potragu i spasavanje na vodi u kanjonu rijeke Vrbas, gdje će biti provođena obuka spasilaca za odgovor na poplave po najmodernijim programima i u najsavremenijem trening centru ovog tipa u BiH.

Kroz kratki zabavni kviz prisutni su provjerili svoje znanje o postupanju u slučaju poplava, a dali su i svoje mišljenje i sugestije kako unaprijediti nivo spremnosti od poplava u svojoj opštini.

Neki od prijedloga stanovnika Oštre Luke za povećanje spremnosti za odbranu od poplava na lokalnom nivou su uređenje korita i obale rijeke Sane i veća saradnja sa lokalnim vlastima, rad na podizanju svijesti o poplavama, izgradnja nasipa u kritičnim zonama,  više opreme i volontera, kao i veći broj ovakvih radionica.

 

Izvor: poplave.org

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *