Održana prezentacija rezultata projekta FloodLife i pokazna vježba spasavanja na vodi

Održana prezentacija rezultata projekta FloodLife i pokazna vježba spasavanja na vodi

Rezultati projekta podizanja svijesti stanovništva o opasnostima od poplava i nivoa spremnosti na odgovor na poplave FloodLife, uz impresivnu pokaznu vježbu na vodi, predstavljeni su danas u Rafting klubu Kanjon.

Tokom prezentacije predstavljeni su ciljevi projekta FloodLife – internet portal www.poplave.org i mobilna aplikacija SOS, informativni materijali i edukativni vodiči kako postupati u slučaju poplava, skrenuta pažnja na održane radionice, kao i program i rad Trening centra za potragu i spasavanje na vodama (Search and rescue training center) Kanjon.

Projekat FloodLife finansira Evropska unija

Prezentaciji su prisustvovali šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark, ministarka porodice, omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, predstavnici opština Prijedor, Čelinac, Oštra Luka, predstavnici entitetskih Republičkih uprava civilne zaštite i drugi uvaženi gosti.

” Kroz projekat FloodLife nabavljana je vrhunska oprema i opremljena učionica gdje su obuke već prošli pripadnici civilnih zaštita i volonteri, a to je samo početak jer nam je plan da jačamo i povećavamo naše kapacitete. Mi smo prvi i jedini Rescue 3 sertifikovani centar u zemlji, ali i šire. Poruka koju šaljemo svima jeste “Dođite na trening” jer želimo da svako nauči barem osnove kako pomoći sebi i drugima u slučaju poplave”, rekao je Aleksandar Pastir, predsjenik RK i SaR Kanjon.

Aleksandar Pastir, predsjednik RK i SaR TC Kanjon

Grad Banjaluka, na čijoj je teritoriji SaR Kanjon, partnerska je opština projekta FloodLife, a gradski Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice od samog početka je uključen u njegovu implementaciju.

„Projekti kakav je FloodLife nam govore da je preventivno djelovanje najvažnije i zato želim da se u ime naših lokalnih zajednica zahvalim onima koji su učestvovali u ovom projektu. Iskustva nam govore da je od izuzetne važnosti da stanovništvo zna kako se ponašati u situacijama elementarnih nepogoda, ali i da nadležne službe imaju znanje i opremu da odgovore na te izazove“ kazao je zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić

“Gotovo svakog dana vidimo da poplave i različite prirodne nepogode pogađaju ljude kako u regionu i na području Evropske unije, tako i u cijelom svijetu, i upravo to nas podsjeća koliko je važno imati uspostavljen sistem upozoravanja građana koji je dovoljno brz i efikasan. Zbog toga je projekat FloodLife važan jer pomaže u pripremi za vanredne situacije i poplave. Optimističan sam kada vidim da su naučene lekcije i da je veliki broj službi uključen u podizanje spremnosti na poplave, a željeli bismo da vidimo još veću saradnju koja će uključiti i zemlje u regionu”, rekao je ambasador Vigemark.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark

Aspekt kojem je u projektu FloodLife posvećena posebna pažnja je upotreba informacionih tehnologija u cilju upozoravanja građana na različite opasnosti. Kroz ovu aktivnost razvijena je mobilna aplikacije SOS koja služi za rano upozoravanje na opasnosti, dobijanje obavještenja o promjenama stanja vodostaja, upozorenja od nadležnih službi, komunikaciju s bliskim osobama, slanje zahtjeva za pomoć, ali i za komunikaciju volontera s operaterima civilne zaštite koji koriste web platformu ove aplikacije.

“Skepticizam kada se radi o upotrebi informacionih tehnologija u sistemu upozoravanja na različite opasnosti razbijaju primjeri izuzetno uspješnog korištenja ovakvih sredstava komunikacije u svijetu i sigurno je da će vrlo brzo i kod nas ovo postati svakodnevnica”, rekao je Zoran Gajić, predsjednik Upravnog odbora NVO Exit centar.

Zoran Gajić, predsjednik Upravnog odbora NVO Exit centar

“Koliko je sugestivna bila prezentacija o opasnostima od poplava pomislila sam da će sad da se desi neka poplava”, rekla je vidno impresionirana ministarka Davidović.

Nakon obilaska učionice trening centra, pokaznom vježbom polaznici obuka demonstrirali su jedan od načina spasavanja na vodama, odnosno pokazali su praktično znanje koje su stekli.

Polaznicima je sertifikate o položenoj obuci svečano uručio g. Amidžić, dok je ambasador Wigemark predstavnicima partnerskih opština dodijelio opremu za spasavanje za jedinice lokalnih civilnih zaštita, 18 kompleta lične opreme i tri čamca. Trening centru je uručena profesionalna oprema.

Kroz projekat FloodLife u formiranje SaR trening centra uloženo je 10.000,00 KM, dok se u opremu za spasavanje i komunikaciju za potrebe trening centra i partnerskih opština uloženo više od 100.000,00 KM.

 

 

Osnovni cilj projakta FloodLife je jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Projekat provodi NVO Exit Centar u saradnji sa Rafting klubom Kanjon, opštinama Banjaluka, Čelinac, Oštra Luka i Prijedor, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske i Razvojnom agencijom Čelinac.

Tekst/foto: poplave.org

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *