Obavezne mjere zaštite neposredno pred nadolazeću opasnost

Postoji lista brzih koraka koje bi trebali obavezno preduzeti radi lične zaštite neposredno pred nadolazeću opasnost, bez obzira da li ostajete u svom domaćinstvu, ili se evakuišete.

Nabavite flaširanu vodu u potrebnim količinama.

Izvršite dezinfekciju sudopera i kade, a zatim ih napunite čistom vodom, kako ne bi manjkalo vode u slučaju nestanka. Na lokalnoj radio ili TV stanici će biti objavljeno da li je voda ispravna za upotrebu i da li je potrebno prečišćavati i kako.

Vrijedne stvari poput bijele tehnike, računara i namještaja premjestite na viši sprat kako se ne bi oštetili ili pokvarili tokom poplave. Ukoliko živite na jednoj etaži, stvari podignite na viši nivo, a teže stvari podignite na cigle ili betonske blokove koji ce pomoći prilikom poplave niskog intenziteta.

Pripremite sklonište sa paketima za preživljavanje (lične stvari, hrana, piće, sredstva za higijenu, prva pomoć i lijekovi, dodatna oprema i alati, potrepštine za bebu…).

Ukoliko imate kućne ljubimce, koji ne mogu ostati u skloništu ili se evakuisati, pobrinite se da im obezbijedite sklonište. Nikada nemojte ostaviti životinju vezanu ili zatvorenu.

Napunite rezervoar automobila i pripremite paket za automobil ukoliko se prije dolaska vode odlucite za evakuaciju. U slučaju da ste odlučili ostati, vozilo parkirajte na viši teren.

Sakupite vanjsku i vrtnu imovinu kako je plavni talas ne bi odnio.

Ukoliko imate opasne ili otrovne materije, dobro ih zatvorite, zaštite vodoneprpusnim materijalima (vrece ili kutije) i podiginite na viši nivo.

Preduzmite sve dostupne mjere zaštite imovine postavljanjem privremenih barijera.

Obavijestite najmanje jednu osobu o svom boravištu i odluci o evakuaciji u slucaju da ostanete bez mogucnosti uspostavljanja komunikacije.

Obratite pažnju na znakove za uzbunjivanje.

Iskljucite električne aprate.

Slušajte radio i pratite zvanicne informacije. Ukoliko nadležni narede evekuaciju podrucja u kom se nalazite, obavezno poslušajte:

Ukoliko voda dolazi ili napuštate kuću:

Obavezno iskljucite plin i elektricna napajanja u svim objektima koji bi mogli biti poplavljeni. Zavrnite zasune za kanalizaciju. Ako niste sigurni na koji nacin to možete da uradite sami, kontaktirajte nadležno preduzeće.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *