Na Zemlji postoji tri biliona stabala

Oko 422 stabla na svakog stanovnika planete. Tri hiljade milijardi stabala na Zemlji. To je osam puta više u odnosu na ranije procjene, saopštili su istraživači sa američkog Univerziteta Jejl.

“Svakako sam bio iznenađen da otkrijem da razgovaramo o bilionima drveća”, rekao je autor studije Tomas Krovter, iz Škole za šumarstvo i studije zaštite životne sredine Univerziteta Jejl u američkoj državi Konektikat.

Tim stručnjaka iz 15 zemalja koristio je kombinaciju staromodnog prebrojavanja, naučne metode i tehnologije superkompjutera za stvaranje onog za šta tvrde da je najobimniji popis stabala ikada.

Istraživanjem je utvrđen broj stabala sa oko 400.000 šumskih lokaliteta, korišćenjem satelitskih snimaka uz pravljenje modela za procjenu broja stabala na regionalnom nivou, a onda pravljenjem globalne mape. Procijenjeno je da na Zemlji ima 3,04 biliona stabala.

“Najveća gustina drveća je u šumama u subartičkim regionima Rusije, Skandinavije i Severne Amerike. Ali, najveće površine pod šumama daleko su veće u tropskim krajevima, koji su rezervati za oko 43 odsto ukupnog broja drveća na planeti”, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu Nature.

Kako je prenijela agencija Frans pres, studija, s druge strane pokazuje da je zabilježen pad broja stabala od 46 odsto od kada su ljudi počeli da “čiste” zemljište i sade poljoprivredne kulture.

“Ukratko, gustina drveća pada od kada je porastao broj stanovnika. Mi smo prepolovili broj stabala na planeti i vidjeli smo taj uticaj na klimu i ljudsko zdravlje”, rekao je Krovter.

Studija naglašava koliko je potrebno više truda, ukoliko želimo da obnovimo zdrave šume širom svijeta.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *