Iako u Čelincu vodostaj tokom poplava 2014. godine nije bilo moguće tačno odrediti, kako na rijeci Vrbanji nije postojao niti jedan mjerni instrument, zvanični podaci opštine Čelinac kažu da je prosječna visina rijeke Vrbanje iznad korita iznosila 120 cm. Na pojedinim mjestima voda je prelazila i 200 cm iznad korita.

Jedno od 250 domaćinstava koja su bila pogođena majskim poplavama 2014. je domaćinstvo Slavke Ličine.

Ličina: “Kod nas je voda bila 1,4 metra u kući, a pred kućom 2,3 metara. Poplavilo nam je sve. Iako smo podigli stvari na viši nivo, opet je sve bilo barem tridesetak centimetara pod vodom. I to što je bilo u vodi, potpuno je uništeno. Vrijedne stvari, uspomene i dokumentaciju smo prebacili kod sina, tako da smo to uspjeli spasiti.”

Ličina: “Tih par dana sam provela kod braće u zgradama u Čelincu. Kad sam se vratila kući, prvo sam se isplakala. Onda smo sin, snaja i ja počeli da čistimo i da izbacujemo mulj. Pridružili su nam se unuka i unuk, ali i njihovi prijatelji, koji su došli da nam pomognu. Osim njih, niko nam nije pomagao u čišćenju.”

Da li ste dobijali pomoć od Crvenog Krsta?

Ličina: “Jesmo. Nakon što se voda povukla, donosili su nam vodu i hranu. Ne mogu se žaliti. Sve su nam donosili.”

Da li biste danas bili spremni za plavljenja takvih razmjera?

Ličina: “Morali bismo. Jeste da se čovjek psihički optereti u takvim situacijama. Znate, kad vidite da voda ulazi u kuću, a vi ništa tu ne možete. Gledate s terase na spratu kako je sve pod vodom i kako vam imovina propada. Nije vam svejedno. Traume ostaju na čovjeku.

Nama je važno da nas na vrijeme obavijeste da će doći do porasta vodostaja da se možemo pripremiti. Sin i moja braća prate stanje vodostaja i čim voda krene ovamo prema kući, oni odmah dižu stvari na viši nivo i pripremaju se za poplavu.”

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *