Kako reagovati ako se automobilom nađete u zoni poplava i požara

Požari koji bukte u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nepredvidivi su i mogu, u bilo kom momentu, da presjeku putanju vozačima na putu do ljetovališta, zbog čega se treba posebno pripremiti.

Požari

Prije puta, svakako treba da se raspitate koja su to područja zahvaćena požarom, i da te rute izbjegavate.

Nadležni savjetuju da vozači imaju napunjen mobilni telefon i sve brojeve hitnih službi, za slučaj da dođe do incidenta. Mogu kod sebe imati i neki protivpožarni aparat, a zbog mogućeg višesatnog zadržavanja savjetuje se da spakuju dovoljno hrane, vode i slatkiša.

Odroni

Ne možete uticati niti se adekvatno pripremiti ni za odrone, koji su sve češći pored puteva u Grčkoj i Makedoniji.

Odroni, kao i ostale prirodne pojave, su stvar “više sile”. Priprema, u tom slučaju, podrazumjeva navigaciju, koja će vam tačno pokazati gdje ste i koji su vam alternativni pravci. Dobre su i one navigacije na mobilnim telefonima, dok za karte ne možemo garantovati da su tačno iscrtane.

U slučaju da odron na putu ošteti automobil, vlasnik ima pravo na materijalnu odštetu. Obavezno, u tom slučaju treba pozovati policiju, koja će napraviti zapisnik, a odštetu potražite kod svog osiguravajućeg društva.

Poplave

Ako voda ne dodirne početak vrata i dno automobila, može se upaliti vozilo i zaputiti se ka bilo kojoj destinaciji kada to budete željeli, međutim ukoliko voda pređe tu granicu, budite veoma oprezni.

Prosječan vozač ne može znati da li je voda ušla u cilindar motora ili potopila električne instalacije, stoga se savjetuje da se prije pokušaja paljenja obavezno obrati servisu pomoći na putu, koji će provjeriti o čemu se radi i dati instrukcije.

Više informacija o postupanju u poplavama pronađite u  ovoj rubrici i u specijalizovanom vodiču koji tu možete preuzeti.

Izvor: Blic

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *