Kada nastupe vanredne situacije, određena područja bivaju saobraćajno odsječena, bez elementarnih uslova za život, bez hrane i bez čiste vode. Kako bi se ljudima nastanjenim u tim područjima obezbijedile osnovne stvari koje su im potrebne, javne institucije, nevladine organizacije i pojedinci apeluju da se stanovništvo solidariše sa ugroženima. Pomoć se zatim masovno prikuplja i distribuiše onima kojima je najpotrebnija.

Donacije mogu biti u robi (sve osim duvana i duvanskih prerađevina, alkoholnih pića i putničkih automobila), ali i u novcu, hartijama od vrijednosti, imovinskim i drugim pravima, te različitim uslugama (volontiranje u humanitarnim organizacijama, pomoć pri transportu stvari, pomoć pri sanaciji objekata i sl.).

Majske poplave 2014. godine su pokazale da se kao najpotrebnije stvari uglavnom ističu voda, hljeb, mlijeko, konzervirana hrana (paštete, riba, mesni naresci, povrće), oprema za bebe, dušeci, jorgani, ćebad, dodatna odjeća, gumene čizme i higijenska sredstva.

Potrebne stvari i namirnice mogu se nabaviti na prodajnim mjestima u okruženju (lokalne prodavnice, marketi, apoteke, prodajna mjesta za alate, opremu i druge potrebne materijale). Ukoliko ste, pak, vlasnik nekog prodajnog mjesta, marketa ili prodavnice, onda možete i sami donirati određen broj potrebnih stvari, ali i organizovati prikupljanje istih. Takođe, ukoliko ste vlasnik nekog preduzeća, možete donirati sredstva za pomoć ugroženima.

Donacije se dostavljaju u sjedišta humanitarnih organizacija kao što je Crveni Krst, ali i ostalih organizacija i udruženja građana koja su logistički spremna da se aktiviraju kako bi pomogla ugroženima. Oni potom sortiraju stvari, pakuju ih, distribuišu na mjesta koja su ugrožena te, ukoliko lokalna zajednica taj posao nije preuzela na sebe, vrše raspodjelu pomoći onima kojima je potrebna.

U vanrednim situacijama je potrebno da postoje krovni subjekti koji rukovode te nadgledaju različite procese, u cilju ravnomjernog raspoređivanja humanitarne pomoći, ali i da bi se izbjegle moguće zloupotrebe. Ti krovni subjekti su državni organi i jedinice lokalne samouprave.

Stoga, ukoliko primijetite da je došlo do određenih zloupotreba humanitarne pomoći, odnosno da je neravnomjerno podijeljena, pokradena ili preprodavana, slučaj prijavite na besplatni telefon 0800 – 55555. Takođe, ako primijetite da je došlo do povećanja cijena u toku vanrednih situacija, o tome obavijestite Republičku upravu za inspekcijske poslove Republike Srpske na broj 051 334 627.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *