Humanitarne organizacije bave se prikupljanjem i distribucijom pomoći onima kojima je ona najpotrebnija, a tokom vanrednih situacija aktivne su kako logistički, tako i na terenu. Nekolicina njih sprovodi svoje aktivnosti i na godišnjem nivou. Upravo te organizacije, kao i javne kuhinje, ćemo vam predstaviti u ovom tekstu.

 

Nova generacija“, Banja Luka

Udruženje “Nova generacija” je nestranačko, nevladino, neprofitno i humanitarno udruženje socijalnih radnika i drugih profesionalaca u oblasti socijalnih djelatnosti. Između ostalih humanitarnih akcija koje su sproveli, izdvojićemo “Kutak za djecu”. Bosna i Hercegovina je u maju 2014. godine pogođena velikim poplavama u kojima je nemali broj gradova, opština i sela potopljen. Veliki broj djece je direktno ugrožen nedavnom katastrofom. S ciljem da se djeci i njihovim porodicama pruži podrška u prevazilaženju ove situacije nastao je “Kutak za djecu”, smješten u OŠ “Borisav Stanković” u naselju Lazarevo, koji je bio otvoren do novembra 2014. godine.

 

Budimo ljudi“, Banja Luka

Humanitarna organizacija “Budimo ljudi!” pokrenula je proceduru registracije u Osnovnom sudu u Banjaluci u julu 2014. godine, nakon što su BiH pogodile katastrofalne poplave zbog kojih su desetine hiljada građana ostali bez krova nad glavom. U tim trenucima, volonteri iz ogranizacije “Budimo ljudi” su samoinicijativno preduzeli brojne humanitarne aktivnosti na području Banjaluke, Doboja, Šamca i Maglaja, kako bi pomogli ugroženima i donijeli im prijeko potrebnu pomoć. Ugroženima su dopremali hranu, sredstva za higijenu i dezinfekciju, odjeću, obuću, pelene i hranu za djecu. Takođe, putem donacija, obezbijedili su namještaj, krevete, madrace, dječije krevetiće i ostale potrepštine poplavljenima.

 

Crveni krst u Banjaluci, Prijedoru i Čelincu

Osnovna misija “Crvenog krsta” je ublažavanje ljudske patnje, kada god je to moguće i koliko god je to moguće. Rad “Crvenog krsta” možete pomoći na različite načine – plaćanjem članarine, donacijom robe, volontiranjem, uplatom na žiro račun, dobrovoljnim davanjem krvi i davanjem novčanih priloga u “Kase humanosti”. Tokom poplava 2014. godine, Osnovne i Mjesne organizacije “Crvenog krsta” su prikupljale i distribuisale pomoć ugroženima širom Republike Srpske, njihove prostorije su tokom i nakon poplava bile prepune neophodnih stvari, a njihovi volonteri su na terenu učestvovali u raspodjeli pomoći, ali i u akcijama čišćenja objekata pogođenih poplavama. Više o aktivnostima “Crvenog krsta” tokom poplava, pročitajte OVDJE.

 

Hljeb života“, Prijedor

Kroz pomoć socijalno ugroženima i podršku razvojnim i obrazovanim programima ova humanitarna organizacija doprinosi ekonomskoj stabilnosti pojedinaca i zajednice. Imaju četiri programa rada:

  • Program materijalne pomoći ugroženima;
  • Program samoizdržavanja povratnika;
  • Razvojni program: Zapošljavanje i prihod (ZIP);
  • prodavnica polovne robe “Hatikva”.

Takođe, “Hljeb života” rukovodi dvjema javnim kuhinjama u centru Prijedora i u Ljubiji. Pored pomenute dvije, u Prijedoru je krajem 2016. godine otvorena i Merhametova javna kuhinja.

 

Partner” , Banja Luka

Njihova misija je socijalizacija marginalnih grupa kroz zajedničko djelovanje korisnika pomoći i stručnih lica. Takođe, zalažu se za rad na individualnom pristupu svakoj osobi, procjeni sposobnosti i pomoći pojedincu da maksimalno iskoristi svoje sposobnosti bilo da se radi o korisniku ili davaocu pomoći.

 

Pored humanitarnih organizacija, na području grada Banjaluka djeluju i rade četiri javne kuhinje: Narodna kuhinja Gradske organizacije Crvenog krsta, Javna kuhinja Muslimansko dobrotvornog društva „Merhamet”, Pučka kuhinja Rimokatoličkog župnog ureda Budžak i Mozaik prijateljstva “Obrok ljubavi”.

Ukoliko do sad niste bili u prilici da donirate onima kojima je to potrebno, posjetite sajt ili prostorije neke od humanitarnih organizacija u vašem gradu i detaljno se informišite o tome kako da pomognete.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *