Evropska sedmica mobilnosti: Nova faza projekta EDISON eCity u oblasti eko transporta

Neposredno uoči početka evropske sedmice mobilnosti, ovog vikenda u Celju lansirana je nova faza projekta EDISON eCity – jednog od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta.

Događaj, kojem su prisustvovali brojni predstavnici privrede iz regiona, uz predstavnike vlade Slovenije i Evropske unije, organizovala je regionalna poslovna inicijativa Samit100, u partnerstvu s lokalnom vlašću Celja i Rotary distriktima iz regiona.

EDISON platforma nastala je u Sloveniji, 2015. godine, kao rezultat humanitarne inicijative kada su za potrebe djece sa invaliditetom u rent-a-car usluge uvedena električna vozila, modela BMWi13, čime je uspostavljena prva ekološka ekonomija dijeljenja – jedan od najbrže rastućih svjetskih ekonomskih trendova.

Nakon instaliranja deset stanica za napajanje električnih vozila u Sloveniji, ova inicijativa predstavljena je u okviru Samita100 u Sarajevu, s planom da se uvede elektrifikacija puta u dužini od 2.400 kilometara, koji povezuje sve veće regionalne gradove, od Ljubljane preko Zagreba i Beograda do Skoplja, Tirane, Prištine, i zatim Dubrovnika, Splita, Zadra i Kopra, a u aprilu ove godine promovisan je i projekt eBelgrade.

Proteklog vikenda predstavljeni su prvi rezultati platforme i lansirana je faza eCelje, kojom EDISON projekat nastavlja povezivanje unutar regiona jugoistočne Evrope. Promociji nove faze, u Celju, prisustvovala je i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta je dr. Iztok Seljak, predsjednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria, jedne od vodećih evropskih kompanija u oblasti industrije automobilske tehnologije, i potpredsjednik Upravnog odbora Samita100.

– Nalazimo se u epohalnom periodu velike transformacije društva koje će se bazirati na obnovljivim izvorima energije i ekonomije dijeljenja (sharing) i mi u regionu vidimo to kao fenomenalnu mogućnost da kao povezani region iskoristimo zajedno šansu za brzi rast – kazao je Seljak.

Dodao je da Edison od regiona pravi laboratoriju zelene mobilnosti, a uspješna rješenja mogu se izvoziti na globalno tržište.

Događaj u Celju jedna je od aktivnosti u okviru regionalne inicijative Samit100, održana u susret njegovog šestog regionalnog godišnjeg okupljanja, koje je planirano 16. i 17. oktobra u Skoplju.

Izvor: startbih.info

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *