BiH dobila prvi licencirani Rescue 3 trening centar

Svečanim otvaranjem Trening centra za potragu i spasavanje na vodama (Search and Rescue training centre – SaR), u rafting klubu “Kanjon”, Bosna i Hercegovina juče je dobila prvi sertifikovani Rescue 3 centar koji nudi programe o tehnikama vođenja, spasavanja i samospasavanja na divljim vodama i u poplavama.

Veliki broj zvanica, predstavnika republičkih i lokalnih vlasti, institucija i medija prisustvovao je programu otvaranja SaR centra i prezentaciji edukativnih modula različitih stepena, spasilačke opreme i pokaznoj vježbi polaznika obuka – pripadnika civilnih zaštita Banjaluke, Prijedora, Čelinca i Oštre Luke.

Podršku SaR-u dao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je ovom prilikom istakao da će kroz rad ovog trening centra Republika Srpska dobiti bolje obučene ljude za spasavanje, s obzirom da uvijek postoji mogućnost da se dese poplave poput onih iz 2014. godine.

“Pripadnici MUP-a, koji su obučeni za rad nad i pod vodom, će biti polaznici ovih programa, čime će savladati nove tehnike i na taj način bolje biti spremni da u elementarnim nepogodama spašavaju građane”, rekao je ministar Lukač.

SaR trening centar zvanično je primljen u evropsku porodicu Rescue 3, najveću svjetsku organizaciju za akreditovane programe spasavanja na vodama i u poplavama.

Jon Gorman, izvršni direktor Rescue 3 Europe, pozdravio je inicijativu za formiranje ovakvog tipa u BiH, budući da je ulaganje u edukaciju i opremu za spasavanje dio preventivnog planiranja kakvo je potrebno da bi stepen spremnosti na vanredne situacije bio na visokom nivou.

“Trenutno u Evropi ima više od 400 licenciranih instruktora i više od 50 trening centara koji mogu izdati “Rescue 3” licence, a od danas je među njima i BiH. Uvjeren sam da će iz SaR centra izaći velik broj obučenih pripadnika civilnih zaštita, policajaca, vatrogasaca i volontera”, rekao je Gorman.

Aleksandar Pastir, osnivač SaR-a, pojasnio je koliko su zahtjevni programi koje prolaze polaznici, ali naglasio da se vode parolom “Treniraj teško da bi spasavao lako”. On je naglasio da SaR ne provodi samo obuke po Rescue 3 programima, već i one Međunarodne rafting federacije (IRF).

“Još od 2007. godine provodimo instruktorske kurseve i širimo znanje u lokalnim zajednicama. Sada možemo i više, jer kao trening provajderi, stečeno znanje možemo prenositi i u državama u regionu u kojima ne postoje Rescue 3 centri, poput Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije i drugih”, kazao je Pastir i dodao da će, kao i do sad, nastaviti da rade na unapređivanju znanja i sticanju dodatnih licenci.

Pastir je istakao da je obuka već počela za 24 polaznika, a da je u planu da obuke prođe oko 100 ljudi iz različitih oblasti – policije, vojske, vatrogasaca, pripadnika sportskih klubova, volontera i drugih pojedinaca.

Ispred uprave Grada Banja Luka podršku je iskazao šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, koji je ocijenio je da je Centar veoma koristan za grad, jer se stiče mogućnost za brzu i efikasnu obuku.

“Vatrogasci su prvi koji su opremljeni i obučeni da mogu izaći na lice mjesta i pomoći ugroženom stanovništvu. Na ovom treningu imamo dva vatrogasca koji će naučeno prenijeti ostalim kolegama”, rekao je Ćućun.

Jedan od polaznika obuke Dalibor Ljuboja, koji je član civilne zaštite Oštre Luke, izjavio je da je tokom treninga naučio mnogo korisnih tehnika i izrazio nadu da će ovaj sistem ubuduće biti još više razvijan.

SaR trening centar je osnovan kroz projekat Evropske komisije “FloodLife”, čiji je cilj jačanje odgovornosti civilnog sektora i javnosti u odgovoru na prirodne nepogode izazvane klimatskim promjenama, s posebnim akcentom na poplave.

Projekat “FloodLife” provodi EXIT Centar, uz partnerstvo sa Rafting Klubom Kanjon, Hidrometeorološkim zavodom Republike Srpske, gradovima Banjaluka i Prijedor, opštinama Oštra Luka i Čelinac, kao i Razvojnom agencijom Čelinac, koja je sufinansijer dijela projekta.

Podijelite sa prijateljima!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *